معرفی کتاب «آیین مغان»:
بیان این مطلب، دور از ذهن نیست که آگاهی ایرانیان از قرن ششم هجری تا نیم قرن پیش، از ایران قبل از اسلام و رویدادهای تاریخی، مدنی، آئینی، بسیار ناچیز و منحصر به افسانهها و اطلاعات ناقص و غلط بوده است. در این مقوله از قرن هفدهم به بعد خاورشناسان اروپایی، در رشتههای گوناگون تاریخ، ادیان، زبانها و ادبیات ایرانی خصوصاً آنچه به دورههای پیش از اسلام وابسته است به بررسی و تحقیقات سودمندی پرداختهاند. به طوری که حاصل کوششهای آنان، که برخی چندین سال به طول میانجامیده، کتابخانه بزرگی برای دانشپژوهان، ایراندوستان و محققین به ارمغان آورده است.
با مشاهده کوششهای ایرانشناسان، تعدادی از نویسندگان و محققین ایرانی به تکاپو افتاده و اکنون کم و بیش این تکاپو ادامه دارد. در این راه علاوه بر آشنایی با مآخذ اصلی باید آثار ایرانشناسان بزرگ خصوصاً آنهایی را که به زبانهای فرانسوی، انگلیسی روسی و یونانی و… است، به فارسی ترجمه نمایند تا از حاصل کار ایرانشناسان بهرهبرداری به عمل آید.
این کتاب در 6 فصل، به بررسی آیین مغان، فرهنگ، اعتقادات، آداب و رسوم و نگرش طرفداران این آیین در ایران باستان میپردازد و سعی دارد بدون جهتگیری خاص و با استناد محتاطانه و صحیح به مدارک و اسناد به جای مانده در این زمینه، مطالبی را به مخاطبان خاص خود جهت بالارفتن سطح آگاهی و دانششان در این زمینه ارائه نماید.
بخشی از کتاب «آیین مغان»:
نام مغان برای بسیاری از ایرانیان نامأنوس میباشد و عدهای کم و بیش این نام را شنیدهاند، لیکن از کم و کیف و نقش آنان در تاریخ قبل از اسلام ایران مطلع نمیباشند. تعدادی از محققین خارجی و داخلی این طایفه را با سه مشخصه ثنویت، عدم دفن و عدم سوزاندن اجساد مردگان و ازدواج با محارم معرفی کردهاند، لیکن در اینجا میخواهم مغان زرتشتی را با یک مشخصه بسیار ارزشمند معرفی کنم و آن اخلاق است، پایه اخلاقی مغان بر گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک بوده است. این چیزی است که فلاسفهی قرن هفدهم از جمله کانت بر آن تأکید داشتهاند. پایه آیین مغان بر راستی و درستی گسترده است. آنها تا به اندازه ای به راستی و راست گفتن اعتقاد داشتند که سعی میکردند به کسی مقروض نباشند تا مجبور نباشند دروغ بگویند. دروغگویی در مسلک مغان و حتی پادشاهانی که مغان مشاورت آنها را به عهده داشند بسیار نکوهیده و بد بود. این موضوع در کتیبهها و سنگنوشتههای داریوش اول، خشایارشاه، اردشیر و سایر پادشاهان هخامنشی، نشان داده شده است. اخلاق، پایه دین مغان و زرتشت است و مز دیَسنی باید به خود ببالد که جزء انگشتشمار آئینهایی است که بر پایه اخلاق بنا شده است.
سه اصل اخلاقی پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک زمانی موجب پیشرفت یک جامعه میگردد که با جهانبینی قوی و ارزشهای مفید اجتماعی مانند شجاعت، پیروزی، وظیفهشناسی، حس مسئولیت، هنرمندی و از همه مهمتر خلاقیت و تولید اجتماعی همراه باشد.
حافظ جناب پیرمغان مأمن وفاست من ترک خاکبوسی این در نمیکنم
مطالعه کتاب «آیین مغان» به چه کسانی توصیه میشود؟
مطالعه این کتاب برای کسانی که به ملیت ایرانی، تاریخ ایران، بحث زرتشت و جای/اه آن و تمامی افرادی که تاریخ ادیان و تاریخ ایران علاقمندند توصیه میشود.
درباره نویسنده کتاب «آیین مغان»:
علیاصغر طائی متولد 1327 در شیراز است.
ایشان نویسنده و پژوهشگر در حوزههای تاریخ، فلسفه، عرفان ادیان و ادبیات میباشد.
از آثار ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آیین مغان- تجلی عشق در غزلهای حافظ- سمیرم سرزمین آبشارها- معبد طلایی/آیین سیکها- از آتش تا نور/ سهروردی ریشه در حکمت باستان- آن سوی آتش/ مانویت از نگاهی دیگر. کتاب آیین مغان اولین تالیف ایشان میباشد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.